Vývoz Číny v prvých dvoch mesiacoch strmo klesol

08.03.2020 Celý región

Peking 8. marca (TASR) - Vývoz Číny sa v prvých dvoch mesiacoch roka prudko spomalil v dôsledku epidémie koronavírusu, ktorá prinútila firmy zastaviť na dlhší čas výrobu a narušila aj globálne dodávateľské reťazce.

Čína prvýkrát zverejnila kombinované údaje o obchode za január a február. Dôvodom je pohyblivý začiatok osláv Nového lunárneho roka, ktorý skresľuje výsledky v týchto dvoch mesiacoch. Tento rok však situáciu ešte skomplikoval koronavírus (COVID-19).

Podľa najnovších štatistík sa čínsky export v období január - február 2020 znížil o 17,2 %. Dovoz v sledovanom období klesol o 4 %, keďže prudko sa šíriaci koronavírus spôsobil masívne narušenie ekonomickej aktivity v krajine.

Pokles vývozu bol najstrmší od februára 2019 a horší, ako očakávali analytici, ktorí predpovedali, že sa zníži o 14 %. Na porovnanie, v decembri čínsky vývoz vzrástol o 7,9 %. Čo sa týka dovozu, analytici odhadovali, že klesne o 15 % po náraste o 16,5 % v decembri.

Čína vykázala za prvé dva mesiace roka obchodný deficit vo výške 7,09 miliardy USD (6,25 miliardy eur), zatiaľ čo analytici jej predpovedali prebytok vo výške 24,6 miliardy USD, keďže v decembri mala kladné saldo 47,21 miliardy USD.

Politicky citlivý čínsky prebytok s USA, kľúčový bod v obchodnom spore medzi oboma krajinami, sa v prvých dvoch mesiacoch 2020 prudko prepadol o 40 % na 25,4 miliardy USD zo 42 miliárd USD v minulom roku.

Prvé prípady koronavírusu boli v Číne hlásené v decembri minulého roka v meste Wu-chan, v čínskej centrálnej provincii Chu-pej. Koncom januára čínske úrady nariadili blokádu tohto kľúčového priemyselného regiónu približne s 56 miliónmi obyvateľov, ktorý sa stal epicentrom nákazy. Prijaté opatrenia tvrdo zasiahli ekonomickú aktivitu v ázijskej krajine.

(1 EUR = 1,1336 USD)
 

Vyberte región

mark